Beretning fra White Pearls første tur til den svenske skærgård

Redaktionen har bedt Jesper og Anette om at fortælle om deres første tur til den svenske vestre skærgård. Vi håber, at beretningen inspirerer andre til at besøge Skærgården.

Jesper og jeg deler rollen som kaptajn på vores båd, White Pearl, fischer 30, eneste besætningsmedlem er vores skibshund SIF. 

I forbindelse med vores første på sejlads til den svenske vestre skærgård, nord for Gøteborg, besøgte vi Gustafsberg.  

Havnen er ganske lille, men har en fin gæstebro.

Vi fandt havnen på vej rundt om øen Orust.

Vi havde 5 uger i alt på vores tur til skærgården og med blå himmel og sol det meste af tiden, havde vi en uforglemmelig tur, med mange maleriske fotos fra skærgårdsøerne. Men Gustafsberg skilte sig ud fra, hvad vi ellers oplevede. 

Vi sejlede faktisk direkte ind i et mindre museum. Historien om Sveriges første baderesort, går helt tilbage til 1600-tallet – start 1700-tallet.  

Kong Gustav den 3. kom her og stedet har fået navn efter kongen. 

Her kom Societeten (overklassen). og tog helsene bade og drak brunn (kildevand). I dag ejes en stor del af jorden og 36 af husene, af en stiftelse, som driver hotel i 3 af de gamle huse i sommerperioden.  

Det gamle baderesort ligger helt ned til vandet og er i dag omdannet til vandrehjem, også ejet af stiftelsen, men et enkelt af baderummene er bevaret. 

Fri adgang til gæstebroen og adgang til vandrerhjemmet.

Faciliteterne på vandrerhjemmet kan frit benyttes af gæstesejlere og der udleveres også nøgle til separat bygning med køkken og spisesal med fantastisk udsigt over havnen.

Her skimtes White Pearl ved gæstebroen. 

Det lykkedes os i øvrigt aldrig at få lov til at betale for at ligge der, selv om vi temmelig ihærdigt, spurgte både på vandrehjemmet, lokale folk (de havde aldrig hørt om at man skulle betale for at ligge ved gæstebroen) og søgte info på havnens hjemmeside. 

Sveriges første kostskole for forældreløse drengebørn fra fattige kår ligger også her. Skolen blev bygget og drevet af midler fra købmanden og skibsejeren Anders Knape og hustru, fra Uddevalla. Parret var barnløse og donerede deres formue til opførelse af skolen. Foran skolen, har tidligere elever i 1876 opsat og betalt for en flot bronze buste af Anders Knape Hansson ” I taknemmelighed”, 90 år efter hans død i 1786. 

Der er en flot træpromenade bygget langs kysten ind til Uddevalla. Vi gik turen ind til Uddevalla og retur.  

  Vi fik set lidt på de historiske huse i Gustafbergs stiftelsen. Ved de fleste huse, er opsat infotavler om huset og dets historie. Mange af husene er beboet og lejes ud af stiftelsen. Hotellerne står ret så originale, med bl.a. skæve bemalede trægulve og gamle møbler. Dog så sengene ud til at være af nyere dato. 

Der er mange gode historier at fordybe sig i. F.eks. om lægen Älström, som kom ud på stedet, på sygebesøg fra Uddevalla. Han betalte selv for medicinen, hvis patienten ikke havde råd. Ved lægens pensionering i 1878, fik han sig en overraskelse. Han fik udleveret nøglerne til en feriebolig, som venner og tidligere patienter havde bygget til ham.  Huset ligger der endnu. 

Der er gode muligheder for havbad fra badebro, et lille stykke fra havnen. Badevandstemperaturen var helt oppe på 22 grader i august måned.  

 Lige ned til havnen, ligger Cafe Snäcken (med både morgenmad, frokost og aftensmads servering). Som bonus info, må hunden gerne komme med ind på restauranten. 

Vi tilbragte nogle dejlige og spændende dage i meget smukke omgivelser. Husene ligger omgivet af meget smuk og parklignende natur. Der blev holdt stort bryllup på en restaurant, hvor vi i parken, fandt kilden med det helbredende vand, som hele stedet er bygget op omkring.  Kilden var i en lille fin pavillon. Og selvfølgelig skulle vi begge have et glas af dette fantastiske lægemiddel. Det smagte af……………..vand. Men alle kan gå ind i den lille pavillon og drikke alt det man lyster. Hvis man tror på det, så virker det!

De bedste sejler hilsener fra Jesper og Anette, ”White Pearl”.